KESTANELİ PİLAV

MALZEMELER

  • 500 gr pirinç
  • 500 gr kuşbaşı piliç eti
  • 300 gr kestane
  • 100 gr kuş üzümü
  • 100 gr yeşil fıstık
  • 100 gr kuru kayısı
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 demet dereotu
  • 3 soğan
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı zencefil, tarçın, karanfil karışımı

HAZIRLANIŞI

Pirinçleri tuzlu sıcak suda bekletin. Yıkayın süzün. Bir soğanı kıyın. Bir tencerede yağın yarısı ile pembeleştirin. Piliçleri ilave edin biraz kavurun iki bardak sıcak su ilave edin suyunu çekinceye kadar pişirin.

Başka bir tencerede kalın yağda kıyılmış 2 soğanı pembeleştirin, pirinci ilave edin. Birkaç dakika kavurun, bütün baharatları, tuzu, şekeri, kıyılmış dereotunu ve 4 bardak sıcak suyu ilave edin. 10-15 dakika sonra kuş üzümünü, küçük kesilmiş kayısıları ve fıstığı ilave edin, karıştırın. En son etleri ve kestaneleri de koyarak 10 dakika daha pişirin. Dinlendirin. Tabağa alırken kestaneleri alın pilavı süsleyin.

KESTANELİ TAVUK

MALZEMELER

  • 25gr tereyağı
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 2 soğan, doğranmış
  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil
  • 1 tutam tel safran
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tavuk, parçalara ayrılmış
  • tuz ve karabiber
  • 1 veya 1,5 yemek kaşığı bal
  • 300 gr kestane

HAZIRLANIŞI

Tereyağını ve ayçiçek yağını tencerede ısıtın. Soğanları ekleyin, tencerenin kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak soğanların yumuşamasını sağlayın. Soğanların renkleri değişmeye başlayınca zencefil, safran ve tarçını ilave edin. Tavuk parçalarını ekleyip tuz ve karabiber serpin ve hafifçe kahverengileşmelerini sağlayın.

250ml suyu tencereye ekleyin. Tavukları en az bir defa çevirerek pişirin. (Çevirdiğiniz zamanlar dışında tencerenin kapağı kapalı olsun.) 15-20 dakika sonra göğüs etini, 25 dakika sonra da tüm etleri tencereden çıkartın.

Soğanları pişirmeye devam ederek yoğun kahverengi bir sos elde edin. Sosunuz olunca balı ekleyin (yazar 1 yemek kaşığı kullandığını belirttiği için ben de o kadar kullandım) Tadını dengelemek için yeterince tuz ve karabiber serpin.

Kestaneleri ekleyip 5-10 dakika pişirin. Tavuk etlerini yeniden ekleyip onlarla da birkaç dakika daha pişirin. Kestaneler yumuşayıp tavuk ballı aromayı çektiği zaman yemeğiniz hazırdır.

KESTANE ÇORBASI

MALZEMELER

  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 büyük kuru soğan, yemeklik doğranmış
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 kereviz, soyulup küp küp doğranmış
  • 1 havuç, soyulup küp küp doğranmış
  • 150 gr kestane (parçalanmış)
  • 3-4 su bardağı tavuk suyu
  • tuz
  • karabiber

HAZIRLANIŞI

Zeytinyağını tencerede ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Kavrulunca salçaları ekleyip 1-2 defa çevirin.

Ardından sebzeleri ve kestaneleri ekleyip 5-6 dakika daha kavurun. Tavuk suyunu ilave edin. Kaynama noktasına getirip altını kısın ve sebzeler yumuşayana kadar -yaklaşık 20 dakika- pişirin. Pişince blendırdan geçirin. Kıvamı çok koyuysa azar azar kaynamış su ekleyip bir